25 Kasım 2018 Pazar

Sürdürülebilirlik


Canan Ercan Çelik
SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı

Son yıllarda giderek daha fazla tartışılan bir konu haline geldi. Ortaya çıktığı ilk zamanlarda genellikle çevre bo- yutuyla bilinen ve kamu sektörünün görevi olarak görülen bu kavram, artık ‘vatandaş’ ve ‘tüketici’ olarak bireylerin; ekonomik, sosyal ve çevresel etkileri olan, aynı zamanda bu alanlardaki kü- resel ve yerel sorunlardan etkilenen iş dünyasının; insan hakları, çevre, doğa, hayvan hakları gibi konularda artan hak talepleri ve mücadele sayesinde güçlenen sivil toplum örgütlerinin öncelikli ilgi alanı haline geldi. Özellikle son birkaç yılda ise bu ilginin sür- dürülebilirlik konusunda sorumluluk alanını genişlettiğini, saydı- ğımız bu aktörlerin her birine görevler yüklediğini görüyoruz.
Bu sıklıkla dile getiriliş, farkındalık artışı şeklinde yorumlanarak bu alanda çalışmalar yürüten kurumlar tarafından sevindirici bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Bu değerlendirme kısmen doğru olmakla birlikte toplumlarda yaratılan değişim boyutundan ba- kıldığında konuyla ilgili doğru ve net bilgiye erişimin her zaman kolay olmadığı veya elde edilen bilginin değerlendirilebilmesi için gerekli zeminin oluşmadığı görülebiliyor.
Hayatın her alanında olduğu gibi sürdürülebilirlikte de değişim yaratmanın ilk koşulu olarak farkındalıktan bahsederiz. Etki yara- tacak bir farkındalığın ise ancak doğru bilgiyi edinerek başlaya- cağını söyleyebiliriz. Burada en önemli husus, gerek kurumların gerekse bireylerin bu bilgiye kolayca erişebilmesidir. Sürdürüle- bilirliğin tüm boyutlarıyla ancak sayılı kurum nezdinde ele alı- nabildiğini gözlemliyoruz. Oysa sürdürülebilir toplumlar haline gelebilmek için geniş çapta kurumlar ve bireylerde değişim yaratabilmek hayati öneme sahiptir. Bu bağlamda, “bilgi toplu- mu” ile “sürdürülebilirlik” arasındaki ilişkiden yola çıkmak fay- dalı olacaktır. Sürdürülebilir bir yaşamın sağlanabilmesi için bilgi toplumuna ihtiyaç varken, bilgi toplumunun oluşabilmesi için de sürdürülebilirliğin ekonomik, çevresel ve sosyal olmak üzere tüm boyutlarının hayata geçirilmesi gerekir.
Sürdürülebilirlikle ilgili farkındalıktan sonra diğer bir vurgu ise, bunun hiçbir ülkenin, kurumun ya da bireyin tek başına ilerleye- meyeceği, ancak hep birlikte gerçekleştirilebilecek bir yolculuk olduğudur. Bu noktadan hareketle diğer önemli koşulun, tüm aktörlerin aynı kavramlar hakkında ortak bir algıya sahip olması sayesinde tartışma, uzlaşı, işbirliği ve sinerji için ortak bir zemin yaratmak olduğu fark edilebilir. İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kal- kınma Derneği (SKD Türkiye) olarak, özellikle iş dünyasındaki kurumlarda bu iki ana husus için gerekli olan Türkçe bir temel kaynağın eksikliğinden yola çıktık ve hem doğru bilgiye erişimi kolaylaştırmak hem de bu ortak zeminin sağlam bir şekilde oluş-
Savunucu kimlikli bir düşünce örgütü ve sürdürülebilirliği odağına alan çalışmalar yapan tek iş dünyası derneği olarak SKD Türkiye, kurulduğu günden bu yana Türkiye’de sürdürülebilirlik literatürüne önemli kaynaklar kazandırdı. Bu rehberin ise çok daha temel bir ihtiyacı karşıladığı inancıyla, doğru bilginin üretilmesi ve yaygınlaştırılması noktasında önemli bir işlevi yerine getireceğini umuyoruz.
turulmasına katkı sunmak amacıyla iş dünyası başta olmak üzere her kesimin faydalanabileceği bir rehber hazırladık.
Toplumumuzun sürdürülebilirlik yolculuğunda; doğru bilginin öğrenilmesi, bilginin uygulamaya geçirilmesi, uygulama sonuç- larının takip edilmesi ve değerlendirilmesi, değerlendirme so- nuçlarının paylaşılması sürecinin ilk adımının bir parçası olarak hazırlanan “100 Maddede Sürdürülebilirlik Rehberi”; sürdürüle- bilirliğin temel ilke ve prensipleri, buna dair önemli konu alanları, ilgili kurum, uluslararası anlaşma ve standartları, yöntem ve in- dikatörler ile çözüm ve tedbirler hakkında temel bilgiler sunuyor. Rehber, kavramların ve aktörlerin yanı sıra tartışmalı konular ve alternatif yaklaşımlara da yer vererek sürdürülebilirliği geniş bir pencereden ele alıyor.
Savunucu kimlikli bir düşünce örgütü ve sürdürülebilirliği odağı- na alan çalışmalar yapan tek iş dünyası derneği olarak SKD Tür- kiye, kurulduğu günden bu yana Türkiye’de sürdürülebilirlik lite- ratürüne önemli kaynaklar kazandırdı. Bu rehberin ise çok daha temel bir ihtiyacı karşıladığı inancıyla, doğru bilginin üretilmesi ve yaygınlaştırılması noktasında önemli bir işlevi yerine getireceğini umuyoruz. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile Paris ve Marakeş İklim Zirvelerinde daha da belirginleşen iş dünyasının sürdürülebilirlik konusunda öncü bir rol üstlendiği gerçeğini vurgulayan bir çalışmaya imza atmış olmaktan mutluluk duyuyoruz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder